Camino de Santiago (despre importanta dorintelor implinite)
Cand m-am intors de pe Camino am simtit sa scriu, insa nu eram cu adevarat pregatita sa o fac din interior. Am inceput cateva randuri si m-am oprit. Imi doream sa o fac- pentru mine scrisul a fost mereu un companion drag, de drum, care intr-o anumita perioada a vietii m-a alinat, m-a apropiat de mine, m-a ajutat sa dau sens, dar mi-a si permis sa iau distanta necesara pentru a-mi pastra mintea cu mine, a avut un rol integrator. Recitind acele randuri pe care le-am lasat neterminate mi-am dat seama ca erau lipsite de afect. De aceea m-am oprit. Niciodata nu stim cat dureaza pana reusim sa integram o experienta, o pierdere, o schimbare, un mediu nou. Acum sunt ok sa nu stiu, sa las viata sa curga fara sa am toate raspunsurile, sa accept momentul asa cum este, fara impotrivire.
Acum am simtit ca a venit momentul sa reexplorez acea parte din mine care a tanjit dupa aceasta experienta, pentru a-i aduce un pic de ordine, pentru a-i da o forma si consistenta. Sa-mi vina cheful de scris a fost mereu pentru mine un indicator de apropiere de sinele meu autentic.
Camino de Santiago era in trecut un drum strabatut pe jos de calugari catre mormantul sfantului Iacob. In timp, acesta s-a transformat intr-un drum spiritual ce poate fi parcurs pe jos, sau cu bicicleta. Acum mai bine de 10 ani am aflat de existenta lui si inca de pe atunci m-a atras ca un magnet. Unul dintre motive a ramas valabil pana azi- placerea explorarii. Indiferent de modul in care este promovat, Camino ajunge sa ia o forma personala. Chiar si modul in care ajunge fiecare sa se raporteze la el reflecta o dimensiune a personalitatii si a maturizarii psihice.
Ceea ce stiam inainte sa pornesc la drum erau urmatoarele: voi parcurge 240 de km intre Porto si Santiago de Compostela cu un ghiozdan pe care il pot suporta in spate si in care voi avea strictul necesar (cateva haine care sa ma protejeze de soare, ploaie si frig, dar care sa nu ocupe mult spatiu, un mic prosop, incarcator de telefon, baterie externa si o mica borseta cu cosmetice). Urma sa merg pe jos zilnic, timp de 11 zile cativa zeci de km alaturi de alti 15 oameni pe care nu ii cunosteam, pe langa ocean, prin padure, pe sosea, prin diferite satuce, prin orasele mai mici sau mai mari. In fiecare zi urma sa imi bucur simturile in natura, cu locuri necunoscute, sa-mi descopar limitele corporale, sa ajung la destinatie sa ma odihnesc, pentru ca a doua zi sa pornesc din nou la drum catre locuri noi. Stiam ca voi avea in sfarsit un ragaz mai mare decat in cotidian. Un ragaz de 11 zile in care era doar despre mersul pe Camino si doar despre eu cu mine. Avem nevoie sa ne simtim ancorati in viata noastra asumandu-ne responsabilitatile de zi cu zi, insa avem nevoie sa ne si decuplam din cand in cand, ori sa ne hranim cu alte experiente pentru ca apoi sa revenim in cotidian, imbogatiti. Mai stiam ca exista si un element-surpriza al acestei calatorii, prilej de curiozitate si entuziasm. Calatorul nu stie niciodata ce il asteapta cu adevarat atunci cand pleaca intr-o calatorie, insa un lucru este cert: la destinatie nu va mai fi cel care a plecat.
Stiam ca voi face fata kilometrilor parcursi pe jos, stiam ca ma vor fascina peisajele pe care urma sa le vad, stiam ca voi simti acelasi entuziasm atunci cand voi porni dimineata la drum, insa “grauntele de aur” avea sa fie ascuns in neprevazut.
Primul laitmotiv al calatoriei mele a fost legat de ritm. Pentru ca am pornit la drum cu ideea de “eu cu mine”, a ma adapta ritmului unui grup nu a fost niciun moment o optiune. Am ales sa imi ofer si eu mie naturaletea lui “a fi in ritmul meu”, a ma lasa purtata de drum, fara alte constrangeri exterioare. Ceea ce s-a intamplat firesc, a fost ca mi-am intalnit companioni de drum care erau intr-un ritm similar cu al meu, care impartaseau iubirea pentru natura si sport, oameni comunicativi, generosi si curajosi cu care am povestit si am ras si cu care am ramas in legatura dupa Camino. Iata cum, la fel ca in viata, atunci cand curgi, cand esti in ritmul tau natural, lucrurile si oamenii potriviti apar.
Cel de-al doilea laitmotiv a fost legat de a fi in echipa. Se zice ca daca vrei sa ajungi undeva repede trebuie sa mergi singur, insa daca vrei sa ajungi departe, trebuie sa mergi impreuna cu altii. Ziua cu adevarat provocatoare, dar si cea mai frumoasa, a fost cea in care am decis sa mergem pe o distanta un pic mai lunga decat ar fi mers grupul. Facusem noi un calcul ca am fi mers 40 km, ceea ce ne-ar fi testat capacitatea fizica pentru ca urma sa avem si diferenta de nivel maxima de vreo 700 metri, insa era doar un argument in plus pentru a o face. Am plecat dis de dimineata, cu avant si voie buna iar cei 40 de km s-au transformat in 53 km pe care i-am parcurs in 11 ore jumate. Ultimii kilometrii au fost cei mai dificili atat pentru picioare si spate, cat si pentru psihic. Un cocktail de emotii m-a incercat pe ultimile urcari catre mica bodega in care ne-am oprit pentru a sarbatori mica victorie. Ziua de 53 de km mi-a reconfirmat ca intregul este mereu mai valoros decat suma partilor.
Mi-a placut sa observ ca nu am nevoie de prea multe pentru a fi pe drum. Am avut cel mai mic ghiozdan, nimic nu a fost in plus, nimic nu a fost nefolosit. Am dormit in hosteluri cu camere de 2, de 4, de 8, de 40, in fiecare zi in alt loc, in fiecare zi cu alti oameni, deci iesirea din zona de confort a fost garantata.
Pentru fiecare, Camino inseamna altceva, pentru ca fiecare drum este personal. Asta e frumusetea. Fiecare pelerin este el insusi o poveste iar Camino o bucatica ce se aseaza in interiorul lui pentru a-i servi pe mai departe.
Pentru mine Camino e o metafora pentru calatoria prin viata. Faci tot ce poti pentru a-ti asigura drumul in conditii de siguranta, esti atent la cat duci in spate pentru a te si bucura de mers, tii cont de propriul tau ritm si-l respecti pe-al celorlalti, te bucuri de soare si accepti ploaia, vantul, frigul ca fiind si ele parte din experienta, ramai deschis la ce-ti mai ofera drumul si esti recunoscator pentru oamenii cu care ajungi sa imparti bucati de drum, zambete si experiente.
Camino este un memento pentru cat de importante sunt dorintele implinite.