Stresul in perioada de izolare

Stresul in perioada de izolare

Momentul pe care il traim acum este unul de redefinire pentru noi toti, parinti si copii, precum si a relatiilor dintre noi.

Este un moment de stres in mare parte, un moment in care suntem bombardati cu informatii negative din toate partile. Suntem izolati in case, trebuie sa ne adaptam unui stil de viata static si in acelasi timp sa rezolvam probleme pe care le puteam rezolva in urma cu cateva luni, la fel de eficient.

In acest context, ne datoram atat noua, dar mai ales copiilor nostri, experiente pozitive care sa reduca efectele negative, fie induse prin toate informatiile care circula, fie prin experienta / traita in interiorul casei.

Experientele pozitive sunt cele care sustin dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copiilor. Din contra, experiente negative, expunere la factori stresanti, influenteaza negativ dezvoltarea mentala si emotionala a copiilor.

Copii sunt cei mai afectati in acesta perioada, desi poate nu ni se pare asa, pentru ca ei isi pot vedea in continuare de jocurile lor pe calculator, de uitat la televizor si alte preocupari cu care in mod normal nu eram de acord inainte, datorita timpului indelungat petrecut cu acest tip de activitati.

Ei sunt insa cei mai expusi informatiilor negative care circula, dar si stresului resimtit in familie. Fie ca vorbim de nemultumiri legate de locul de munca, nemultumiri legate de impartirea treburilor casnice, nemultumiri legate de lipsuri financiare, nemultumiri legate de modul in care interactionam unii cu altii in familie, ei sunt cai care simt cel mai profund toate aceste efecte. De ce? Pentru ca sunt lucruri care simt ca ii afecteaza dar pe care nu au puterea sa le schimbe. Pentru ca nu se pot vedea cu prietenii. Pentru ca trebuie sa se adapteze unui nou mod de a face scoala si de a participa la cursuri online. Pentru ca de cele mai multe ori nu au cum sa isi consume energia.

Ce putem face in calitate de parinti, pentru a atenua din efecteze negative ale acestei perioade si pentru a gasi solutii alternative in scopul obtinerii unui echilibru:

  1. Crearea de experiente positive pentru noi si pentru copiii nostri. Sa nu uitam ca ai nostri copii invata si se manifesta prin imitare, nu prin ceea ce doar verbalizam. Ca atare, o manifestare permanenta a nefericirii, ii va face pe copii sa imite aceasta nefericire si in final sa o preia ca pe un tipar de viata. Experiente positive pentru noi pot insemna in acesta perioada: timp de film pt toata familia, timp de sport pentru toata familia, masa impreuna, citit impreuna si discutat pe tema citita, jucat jocuri impreuna, pastrarea unei rutine zilnice care sa ofere predictibilitate si mediul asigurator pentru copii.
  2. Comunicare transparenta cu copii in ceea ce priveste situatia actuala, dar cu focus pe solutii si doar pe evidentierea punctelor negative. Este important sa discutam si sa explicam si efectele negative, dar pastrand intotdeaua focus pe solutii. Imi aduc aminte de o discutie cu un baiat care imi spunea ca modelul lui in viata este mama lui, pentru care, nu conteaza cate dificultati i se ivesc, ea genereaza mereu solutii si tot timpul se concentreaza pe gasirea de variante ajutatoare.
  3. Este un moment in care ne putem exprima sentimentele pozitive fata de cei dragi, in special fata de copii. Este un moment in care trebuie sa ne amintim ca exista te iubesc. Probabil ca nu am mai petrecut atat de mult timp comasat cu cei dragi, din familie, de multa vreme in acesta forma continua. Sa ne amintim asadar ca suntem norocosi ca avem familia langa noi.
  4. Pentru parinti – creati timp pentru voi doi. Nu conteaza ca este o conversatie la micul dejun, o trecere in revista a zilei, a lucrurilor citite, un film, orice va poate aduce impreuna. Nu uitati de voi in perioada asta, nu uitati ca relatia dintre voi, reprezinta modelul pe care copiii il vor integra si il vor folosi in relatiile viitoare.
  5. Veti avea probabil momente de panica, momente in care va simtiti depasiti, deprimati. Este normal, in special in acesta perioada. Modul in care suntem fiecare construiti presupune un anumit tipar de reactie la stimulii exteriori. Trebuie sa luam fiecare stare in parte si sa o analizam. Este ceva real care ma poate atinge sau este un construct interior bazat pe o credinta ca raul ma va atinge pana la urma? Sunt persoane care poarta acest tipar. Spuneti nu acestui mod de a gandi. Sta in puterea noastra sa gandim pozitiv. Sta in puterea noastra sa nu ne legam de fiecare lucru negative pe care il auzim/ vedem/citim. Este important sa fim informati, sa ne luam masurile de precautie, dar este la fel de important sa pastram limite rezonabile, sa nu exageram toate aceste evenimente.

“Mai important decat ceea ce ai, este ce faci cu ceea ce ai.” – Adler