Neuropsihologia conduitei adictive - Dependența, o alegere?

Neuropsihologia conduitei adictive

Atunci când viața devine mai importantă decât dependența, se pot schimba comportamentele adictive. Obiective de viață precum: a avea o relație, a avea un loc de muncă bun și stabil, a fi părinte, a urmări un vis, a avea o misiune, sunt factori ce contribuie la oprirea din consum și la regândirea propriei existențe.

Crezi că a fi dependent este o alegere? Răspunsul este cu atât mai complicat cu cât știi mai puține despre funcționarea creierului și despre motivație.

Comportamentele, cu cât sunt mai repetate, cu atât devin mai obișnuite și mai automate.  Așa apar deprinderile, acele lucruri pe care ajungi să le faci fără să mai conștientizezi că le faci. Și consumul de energie este mai mic. Atunci când ești pe pilot automat, nu mai e nevoie să îți pui mintea la contribuție, creierul se odihnește într-un mod inconștient, iar viața ta merge înainte.

Dependența, o alegere?

Psihologul Donald Hebb a descoperit în anii ‘40 că, atunci când avem o experiență nouă, neuronii se activează simultan și înregistrează asocierile cu noua experiență, pentru a o plasa în memorie.

Experiențele ne modelează creierul, iar acesta va modela experiențele ulterioare sub forma unei bucle continue. Atunci când se adaugă și emoții puternice la aceste experiențe, acestea devin mai puternice și mai susceptibile la a fi repetate și transformate în obiceiuri.