Psiholog Diana Boitas: “Credintele irationale adanc inradacinate ne limiteaza adevaratul potential”
Cele mai importante credinte se formeaza in etapa copilariei si se manifesta de-a lungul vietii noastre. Ele sunt, de fapt, niste puncte de vedere despre noi insine, despre cei din jur si viata in general care ne “dicteaza” inconstient comportamentul si modul in care percepem lumea. Am mers la cabinetul individual de psihologie Diana Georgiana Boitas si am discutat despre originea credintelor limitative, modul in care ne influenteaza viata de zi cu zi si, mai ales, ce solutii avem la indemana pentru a trai in armonie cu noi insine si cu societatea.
“Influenta mediului asupra individului difera in functie de structura si predispozitiile lui”
Cum ne nastem, ca o foaie alba de hartie sau cu o serie de predispozitii?
Omul vine pe lume cu o zestre genetica si cu o serie de potentialitati. Mediul in care creste si se dezvolta (familia de origine, scoala, grupuri sociale, etc.) isi pune amprenta puternic asupra structurii adultului in devenire. Influenta mediului asupra individului difera in functie de structura si predispozitiile lui. Putem zice ca, in final, suntem un amestec de natura si cultura, iar proportiile sunt diferit mixate de la om la om.
Cat de importanta este copilaria ca si etapa de dezvoltare?
Copilaria este forte importanta pentru dezvoltarea emotionala. Omul cand se naste invata despre lume prin intermediul simturilor, creierul nefiind inca dezvoltat. Intai simte si abia apoi se dezvolta partea cognitiva. Pe masura ce invata despre viata (in functie de structura lui si de mediu) se creeaza si tot felul de mecanisme automate de adaptare.
Ne puteti da un exemplu?
lata-l: daca parintele este bun si iubitor doar atunci cand copilul are performante la scoala sau face tot ceea ce i se cere, acesta va invata ca este demn de lubire, doar conditionat, iar stima lui de sine va avea de suferit. Asa apar credintele irationale, limitative care au la baza con-vingeri despre sine, despre ceilalti, despre viata, care se inradacineaza adanc si care conduc din umbra comportamentele. Un astfel de copil poate sa isi spuna inconstient: ,,Sunt valoros doar daca am cele mai bune rezultate la scoala sau doar atunci cand satisfac nevoile si dorintele celuilalt”. Actiunile lui vor fi doar o rezultanta a credintelor limitative.
“Noi suntem un proces, ne transformam in permanenta”
Sa intelegem ca aceste credinte limitative sunt inconstiente?
Da. Cu mintea de copil poti alunge la niste interpretari gresite ale realitatii considerate adevaruri si care te pot urmari toata viata, pentru ca isi produc efectele din inconstient. Problema cu aceste credinte nu este ca se formeaza, ci ca nu mai sunt puse la indoiala, chestionate si modificate in functie de realitate, iar omul ajunge sa functioneze pe pilot-automat, facand aceleasi greseli, avand aceleasi tipuri de reactii, intrand in aceleasi tipuri de relatii etc. Altfel spus, credintele irationale adanc inradacinate ne limiteaza adevaratul potential.
Credintele limitative inradacinate se creeaza doar intr-o anumita perioada a vietii ori perpetuu?
In prima parte a vietii iau nastere doua sisteme de credinte: unele rationale, coerente, logice si unele rationale, imitative sau dezadaptative. De ce apar? Pentru ca avem un creier orientat catre rezolvarea de probleme. Desi cele mai multe se creeaza in prima parte a vieti, nu trebuie sa uitam ca noi suntem un proces, ne transformam in permanenta, prin urmare si credintele apar in functie de experienta continua.
“Aceste scheme irationale produc o suferinta foarte mare”
Exista niste credite irationale mai des intalnite pe care le puteti mentiona?
Pot face referire la trei categorii mai des intalnite care pot genera depresie si anxietate. Prima este: “Trebuie sa fac cat de bine se poate mereu si sa fiu aprobat mereu de ceilalti, altfel este ceva in neregula cur mine”. O a doua categorie ar fi: “Oamenii cu care relationez (familie, prieteni, colegi) trebuie sa ma trateze corect, cu consideratie si chiar special avand in vedere ca sunt un om deosebit”. In final, o a treia categorie de credinte irationale este: “Conditiile in care triesc trebuie aranjate astfel incat sa am usor, repede, fara efort tot ceca ce imi doresc, tot ce comand. Este de nesuportat pentru mine ca aceste conditi sa ma frustreze”. Aceste scheme irationale produc o suferinta foarte mare, decarece pastreaza individul inchistat in rigiditate si sub tirania lui “trebuie”, iar viata este dimpotriva, despre fluiditate.
Care sunt riscurile pastrarii acestor credinte limitative?
Riscurile sunt mari, iar cel mai mare este o viata traita in suferinta si nu la adevaratul potential. Oamenii se pot trezi ca isi pierd vitalitatea si creativitatea, ca actiunile lor isi au radacina in frid, ca raman blocati in joburi care nu ii satisfac ori in relatii abuzive etc. Observa tot felul de repetitii, insa nu sunt in controlul vietii lor, pentru ca nu mai pun la indoiala modul in care gandesc si simt. Sa nu uitam ca o actiune este doar un rezultat al unui mod de gandire si simtire ori o oglinda a vietii interioare.
“Pe masura ce sunt descoperite, pacientul este ajutat sa faca modificarile dorite”
Daca sunt inconstiente, aceste credinte pot fi modificate?
Terapia este un proces de invatare, solutia pentru a te cunoaste mai bine, pentru a identifica tote acele credinte irationale care te influenteaza negativ din umbra si a le putea modifica ori inlocui. Singur este greu, pentru ca rezistentele sunt in functiune. Un specialist care si-a parcurs deja propriul proces terapeutic, deci are o mai mare coerenta psihica, te poate ajuta sa observi mai usor ceea ce singur este extrem de greu sau imposibil.
Cum le descoperim in timpul terapiei?
Credintele limitative pot fi descoperite prin intermediul starilor afective negative ce apar constant in cadrul procesului terapeutic. Pe masura ce sunt descoperite, pacientul este ghidat sa le testeze validitatea (caracterul rational) si utilitatea lor (avantajele si dezavantajele mentinerii lor) si apoi ajutat sa faca modificarile dorite.
Deci nimic nu este imposibil!
Vestea buna e ca si creierul nostru are o exceptionala capacitate de schimbare si adaptare, adica poate invata, se poate dezvolta si poate invata din nou.
Aceasta este neuroplasticitatea: noi conexiuni neuronale se formeaza pe masura ce invatam. Din fericire, observ tot mai multi oameni care se indreapta catre terapie, care sunt asumati si curiosi sa se dezvolte din dorinta de a trai altfel, mai bine, mai linistit si mai liber.
Sursa articol: www.taifasuri.ro