7 ritualuri pentru un somn linistit
Somnul este hrana pentru creier, indiferent daca ne referim la un copil, ori la un adult. Somnul modifica dispozitia, comportamentul, performantele si personalitatea.
Daca ne gandim la bebelus, un somn sanatos este esential pentru creierul lui aflat in dezvoltare. Privarea de somn in timpul copilariei poate afecta dezvoltarea neurologica.
Deoarece tratarea problemelor de somn este mai dificila decat prevenirea lor, parintii trebuie sa inteleaga ca au un rol esential privind incurajarea unor obiceiuri de somn sanatoase. Procesul de adormire se invata iar creierul in dezvoltare are nevoie de odihna pentru a-si dezvolta capacitatea.
Bebelusul este o fiinta nonverbala ce percepe lumea in principal prin senzatii si nu dintr-o perspectiva rationala. Acesta depinde in totalitate de apartinatori pentru a supravietui. E necesar ca parintele sa-si constientizeze responsabilitatea vizavi de cresterea armonioasa din punct de vedere fizic, cognitiv si emotional a propriului copil. Acesta trebuie sa poata fi un cititor avid al nonverbalului si capabil sa transmita atat verbal, si in special nonverbal ceea ce este benefic si necesar pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Bebelusul nu stie exact ce simte si cum simte, ce isi doreste, ori ce il supara. Parintele trebuie sa inteleaga, sa ghiceasca, ori sa isi imagineze ce se intampla acolo inauntrul bebelusului, cu alte cuvinte sa ii poata inventa lumea interioara, sa il ajute sa o defineasca. Aceasta capacitate a parintelui este strans legata de modul in care si parintii lui l-au ajutat sa isi defineasca lumea interioara atunci cand era bebelus.
Deoarece regularitatea obiceiurilor asigura sanatatea unui bebelus, in ceea ce priveste somnul, e foarte important ca parintele sa respecte nevoia de odihna si sa nu intrevina in procesul de somn natural. Desigur, nevoia de somn se modifica pe parcursul cresterii. Un bebelus de o luna va avea mai multe cicluri de somn decat unul de 12 luni si pe masura ce inainteaza in varsta acestea se raresc.
Ritualuri pentru un somn linistit
Mai jos prezint cateva exemple de ritualuri ce pot contribui la un somn linistit, cu mentiunea ca e necesar ca bebelusul sa nu fie bombardat cu stimuli diversi in acelasi timp. Mediul trebuie sa fie unul relaxant si nu stimulant:
- O baie calda poate ajuta copilul sa se relaxeze si sa se pregateasca de somn.
- Masajul usor il poate face sa se simta mai confortabil.
- Ascultarea unei muzici linistitoare, sau a sunetelor din natura il poate ajuta sa adoarma usor.
- Ascultarea vocii linistitoare a mamei care ii poate citi o poveste, ori ii poate canta.
- Reducerea treptata a nivelului de lumina din camera ii poate induce un sentiment de relaxare.
- Aducerea unor obiecte de confort, cum ar fi un animal de plus, ori o perna il pot linisti.
- Exprimarea de afectiune prin mangaiat usor si leganat ii pot induce un sentiment de confort.