10 idei pentru reducerea stresului, atunci cand parintii au o perioada solicitanta, plina de griji
A fi parinte nu este usor. Implica multa disponibilitate fizica, afectiva, cognitiva deoarece nu mai este vorba doar despre responsabilitatea fata de propria persoana. In primii doi ani de viata a unui copil, parintele trece prin multe provocari, transformari si ii sunt testate limitele. De energia si echilibrul lui depinde si copilul care nu are nicio sansa de supravietuire altfel. Un copil fericit si sanatos are un parinte echilibrat, linistit si multumit. E important ca un parinte sa isi identifice si constientizeze emotiile, nevoile din spatele acestora si sa isi indeplineasca aceste nevoi direct si indirect, pentru a putea oferi ingrijirea si atentia necesare copilului. Dintr-un “pahar” gol, nu poti oferi nimic, nimanui, asa ca ai grija la “paharul” tau, nu te neglija, pentru ca nici nu vei avea ce oferi astfel.
Iata cateva lucruri pe care si tu, draga parinte, le poti introduce in rutina zilnica, astfel incat sa inveti sa te relaxezi si sa fii mai aproape de tine:
- Practicarea unor exercitii fizice precum alergatul, pilates, yoga, inot etc. Este important sa alegi o activitate fizica placuta pentru tine, pe care o astepti cu drag.
- Respiratia abdominala, sau profunda te poate ajuta sa iti relaxezi corpul si sa iti detensionezi musculatura.
- Petrecerea timpului in natura, sau in spatiile verzi unde te poti bucura de sunetele din natura si de liniste.
- Practicarea meditatiei te ajuta sa iti dai un moment de pauza doar pentru tine si sa sa inveti sa stai in corpul tau, sa te conectezi mai bine cu el pentru a te regla mult mai usor emotional.
- Practicarea unor hobby-uri care fac parte din tine si din identitatea ta iti pot da un sentiment de implinire si te pot introduce intr-o stare de flux.
- Socializarea cu familia si prieteni te pot detensiona si iti pot modifica starea de spirit.
- Cautarea ajutorului de specialitate (a unui psiholog/psihoterapeut) in cazul in care simti ca nu poti gestiona singura stresul si ai nevoie de un spatiu special pentru tine pentru a fi ascultata, inteleasa si pentru a ti se facilita noi perspective.
- Tinerea unui jurnal poate ajuta la descalcirea gandurilor si la descarcarea emotiilor intr-un mod constructive
- Masajul cu aromaterapie poate fi o metoda relaxanta si poate facilita legatura cu propriul corp.
- Reducerea expunerii la sursele de stres (situatii, sau persoane) intr-un mod constient poate sa genereze o atmosfera mai relaxanta.