Stima de sine, sau cum stim ca ne iubim cu adevarat?
-
Cum ati defini stima de sine?
Stima de sine este evaluarea pe care o facem noi insine despre propria persoana, sau un barometru al starii de bine. Ati observat probabil ca pot exista discrepante intre modul in care o persoana se percepe si modul in care e perceputa de ceilalti. Realitatea fiecaruia este subiectiva si nu universala. Nivelul de multumire personala reprezinta un raport intre sinele autoperceput si sinele ideal. Cu alte cuvinte, noi vom fi multumiti de noi in masura in care suntem mai aproape de propriul ideal.
-
De ce e asa importanta stima de sine?
Stima de sine nu este importanta, ci esentiala pentru calitatea vietii noastre. Oamenii vin si pleaca, insa noi vom fi cu noi toata viata. E necesar sa ne fim un companion cat mai bun de drum.
O stima de sine ridicata ne ajuta sa luam deciziile cele mai bune pentru noi, pe toate planurile principale ale vietii: profesional, familial, social si sentimental. Atunci cand o persoana nu are o parere prea buna despre ea, nu va sti sa isi negocieze un salariu mai mare, va ezita sa isi caute un job mai bun, sau nu va sti sa se mentina departe de un mediu care ii face rau, ori nu va renunta la relatii nehranitoare, sau nu isi va alege grupul social potrivit.
-
Cum se pun bazele unei stime de sine sanatoase?
In copilarie se pun bazele stimei de sine. Un mediu indeajuns de bun reprezinta conditia constructiei unei stime de sine sanatoase. Ce inseamna indeajuns de bun? Un mediu in care adultii se racordeaza la nevoile copilului, un mediu securizant, iubitor, intelegator si flexibil.
-
La ce varsta incepem sa fim constienti de imaginea noastra despre sine?
Nu exista proces identic, deci nici o reteta cu privire la constientizarea unei imagini despre sine.
-
Ce diferente exista intre stima de sine, egoism, narcisism?
Stima de sine, asa cum va spuneam, este esentiala pentru starea noastra de sanatate psihica si presupune si bune relatii cu ceilalti. O buna stima de sine presupune o buna cunoastere de sine, o acceptare a propriei persoane si automat o mai mare acceptare si iubire fata de natura umana.
Egoismul nu este iubire de sine, ci mai degraba o ura de sine si automat si fata de ceilalti. Atunci cand oferim ceva cuiva, sau suntem alaturi de cineva, in primul rand ne oferim noua un cadou, acela de a putea contribui la starea de bine a umanitatii. Egoismul ne instraineaza de natura umana, deci de noi insine.
Narcisismul este o etapa de dezvoltare normala din viata fiecarui om. Insa aceasta etapa de dezvoltare este una timpurie cand bebelusul are nevoie sa ii fie satisfacute nevoia de iubire si de admiratie. Cand bebelusul nu isi poate parcurge etapa de narcisism in mod corespunzator, apare un blocaj emotional care isi poate pune amprenta asupra adultului in devenire.
Am observat ca pe masura ce au patruns mai multe informatii de dezvoltare persoanala in viata romanilor, a aparut o tendinta mai mare de etichetare. Se folosesc abuziv anumiti termeni, precum “narcisist” facandu-se referire la un om lipsit de empatie, sau mult prea centrat pe sine, chiar in afara unei patologii. Omul este mai mult decat o eticheta. Nevoia noastra de a categorisi si de a clasifica ne poate induce in eroare, ori intr-o inchistare mentala care ne influenteaza realitatea interioara si modul de a ne raporta in exterior.
-
Din ce cauze poate scadea stima de sine?
Stima de sine poate fluctua de-a lungul vietii noastre, in functie de evenimente si de modul in care le interpretam in raport cu noi si scade spre batranete. Pierderea unui job, un divort, un esec, acestea sunt doar cateva dintre situatiile care pot afecta stima de sine. Fluctuatia este diferita in functie de cat de solida este baza stimei de sine a fiecaruia.
-
Cum putem contribui la stima de sine a copiilor nostri?
In primul rand asigurandu-le un mediu iubitor si intelegator.
Apoi e important ca adultii sa ii ajute pe copii sa isi accepte emotiile, sa le eticheteze corect, sa le inteleaga si sa invete sa le regleze. Daca parintii nu sunt confortabili cu propriile emotii si se tem de ceea ce pot simti, inevitabil vor transmite copiilor aceeasi reticenta si nici nu vor fi in stare ii linisteasca. Copiii nu au capacitate de autolinistire de la inceputul vietii, ei invata tot prin intermediul parintilor acest lucru.
-
E bine sau rau sa ne comparam cu alte persoane?
Intrebarea necesita un raspuns mai complex.
Desi avem un aparat psihic asemanator, nu exista un om identic cu altul. Pentru fiecare succesul, sau multumirea presupun altceva. E important sa ne acceptam individualitatea si faptul ca drumul nostru este doar al nostru. Viata este despre descoperirea propriei fiinte, asa ca nu se justifica o comparare cu alte persoane.
Sigur, traim unii cu altii, asa ca ceilalti pot trezi in noi lucruri, insa intotdeauna este ceva despre noi, despre nevoile noastre, niciodata despre ceilalti.
Rezultatele celorlalti pot naste invidie constructiva, sau distructiva. Atunci cand succesul celuilalt te motiveaza si inspira, inseamna ca te poti regla in raport cu mediu, poti evolua, deci e o emotie constructiva. Atunci cand doar ramai blocat in invidie si nu iti folosesti emotia pentru a alimenta motivatia, dorinta de mai bine, devii distructiv si neorientat catre viata.
-
Ce influenta are social media asupra parerii pe care ne-o formam despre noi insine?
Din pacate social media are o influenta foarte mare si afecteaza negative in special oamenii care nu sunt interesati sa se cunoasca mai mult, oameni cu o stima de sine fragila. A fi vazut, admirat, apreciat, iubit sunt nevoi de baza ale tuturor oamenilor. Unii au aceste nevoi mult mai intense decat ceilalti, in functie de cum au crescut iar social media fix asta exploateaza.
-
Este stima de sine prea ridicata o falsa stima de sine?
O stima de sine prea ridicata poate fi un construct fals creat pentru a proteja o stima de sine fragila. Niciodata un “prea mult” nu are legatura cu zona de sanatate psihica.
-
Se mai poate lucra la stima de sine si daca am trecut de prima tinerete?
Stima de sine se poate lucra oricand, cu ajutorul unui specialist, urmand un proces terapeutic. E nevoie de multa determinare, de motivatie, pentru a-ti asuma un proces de schimbare. Stima de sine nu se modifica rapid in 7 pasi, asa cum se mai vehiculeaza in social media prin intermediul unui curs, sau un workshop de un weekend. E important ca oamenii sa se pastreze cat mai ancorati in realitate, sa renunte la gandirea magica, pentru a evolua.
Cresterea stimei de sine e un proces de durata, in functie si de ritmul fiecaruia. Pot fi 3, 5, 7, 10 ani.
-
Putem sa ne crestem stima de sine si fara o psihoterapie?
Crestere inseamna si cu 0.1% fata de cum era, nu? Insa e suficient incat sa se produca efecte vizibile in viata? E greu sa se lucreze la stima de sine fara o terapie.
De ce s-ar refuza pana la urma o terapie? Si igiena mentala e la fel de importanta precum cea fizica.
-
Care sunt cele mai importante aspecte la care putem lucra pentru a ne consolida stima de sine?
Pornim mereu de la a ne observa pe noi: ce simtim si ce gandim. Sa ne etichetam emotiile si sa descoperim ce nevoie se afla in spatele fiecarei emotii. Devenind constienti de nevoile noastre trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru satisfacerea lor. Le acceptam ca exista si gasim modalitati de a le satisface, fie direct, prin ce putem face noi pentru noi, fie indirect, cu ajutorul celorlalti.
Continuam cu granitele personale. Cunoscandu-ne, stiind ce avem nevoie, putem trasa limite celorlalti, astfel incat sa ne pastram in siguranta si confort interior. Spunem nu cand ceva, sau cineva nu se potriveste cu noi, ori ne agreseaza si spunem da atunci cand rezonam si ne hraneste.
Noi cu totii avem in interior o voce critica cu care va fi nevoie sa ne imprietenim. Modul in care ne vorbim noua conteaza enorm. E bine sa fii in contact cu realitatea si in acelasi timp sa poti fi bland, intelegator si constructiv cu tine.
Flexibilizarea mentala este un alt punct important. Prin terapie se pot identifica erorile de gandire, specific tuturor oamenilor si se mod modifica, astfel incat sa devii mai rational.
Stabilirea de obiective personale, asumarea lor, expunerea la situatii noi si gestionarea esecului completeaza lista.
-
Ce ati recomanda unei persoane care doreste sa se iubeasca mai mult?
I-as transmite ca viata se poate simti si altfel, as incuraja-o sa-si gaseasca acolo in interiorul ei acel strop de incredere motivatoare sa isi inceapa un proces terapeutic. Nu are nimic de pierdut sa testeze. Acesta e doar un prim pas, insa decisiv pentru existenta ei.